Onderhoud


Graag willen wij u informeren over de eigenschappen en het onderhoud van leder en stoffen bekleding om van uw meubel jarenlang te genieten.

Onderhoudsproducten
Wij leveren van het merk "Oranje" allerlei onderhoudsproducten voor uw stof, leder, hout of leatherlook meubelen.

Plooivorming leder en stof

Plooivorming is een natuurlijke eigenschap van leder en stof en is in de meeste gevallen dan ook geen klacht.

Leder
Van de ene kant willen mensen een zacht zitcomfort anderzijds wil men dat het kussen en het leder er altijd glad en strak uitziet. Dit is onmogelijk. Span je een huid op een harde ondergrond zoals een steen of plank, dan zal deze nooit rimpelen of plooien. Echter stoffeer je een lederhuid op een zachte soepele vering of schuim dan zal deze huid langzaam de vorm aannemen van het lichaam dat er op zit. Er ontstaan dus altijd plooien bij comfortabele meubelen. Bij normaal gebruik ontstaan normaal rimpelingen. U merkt dat bijvoorbeeld vlak bij de armleuning, zitvlak en rug, plaatsen waar de meeste druk ontstaat wanneer u zit. Vergelijk dit met leren schoen. Plooien van leder bij schoenen is heel natuurlijk en deze ontstaan al naar enkele dagen gebruik. Hoe vaker je de schoenen gebruikt hoe meer rimpels gaan markeren. Voor uw zitmeubel is dit niet anders.

Lederen bekleding
Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen. In het begin wat stugger, dit geldt ook voor uw zitmeubel. Door gebruik zal de gebruikte vulling en vering iets gaan wegzakken waarop het leder zich aanpast en mee gaat rekken zodat er plooien en rimpelingen ontstaan. Deze plooivorming zal toenemen totdat de optimale zachtheid van vulling, vering en overige materialen is bereikt (circa 3 - 6 maanden). Dit is in het ontwerp van uw meubel zo ook voorzien. Hoe harder de vering hoe gladder het leder, hoe zachter de vulling hoe meer plooien er ontstaan.

Stoffen bekleding
Stoffen zijn qua constructie erg verschillend. Naargelang de gebruikte vezels en verbindingen varieert de elasticiteit. Deze zorgt er mede voor dat de stof meer of minder plooit in combinatie met de hardheid / zachtheid van de vulmaterialen. De plooivorming / rimpeling stabiliseert zich totdat het zitmeubel zijn optimale zachtheid heeft bereikt.

Onderhoud
Let er goed op dat u het meubel niet te dicht bij een warmtebron plaatst. Bescherm uw meubelen tegen direct zonlicht, er kan altijd verkleuring optreden. Het wisselen van bijvoorbeeld eetkamerstoelen is verstandig. Gebruik niet altijd dezelfde stoel maar wissel deze van plaats. Verder: leder is een natuurproduct. Kleur- en structuurafwijking zoals littekens, liezen (plooivorming), insectenbeten en kleine oneffenheden zijn geen reden tot klachten.

Onderhoud leder
Leder is makkelijk te onderhouden met een zachte doek (geen microvezel) en lauw water. Eén maal per 6 - 7 maanden is het verstandig uw door en door geverfd leder te behandelen met een onderhoudsmiddel (alleen via uw vakhandel te verkrijgen). Voor “open” leder gelden andere onderhoudsvoorzieningen. Vraag uw vakman.

Onderhoud stof
Raadzaam om uw stoffen zitmeubel op voorhand te behandelen met een textiel protector. Hierdoor blijven vloeibare stoffen als een druppel op uw stoffen zitmeubel zitten en kunt u deze gemakkelijk verwijderen. Indien u morst dan is het raadzaam om dit direct te verwijderen met een lepel. Van buiten naar binnen werken. Let op: nooit wrijven, maar altijd deppen. Bij hardnekkige vlekken kunt u een textielreiniger gebruiken (via vakhandel).

voor informatie
013 - 590 32 35
info@primazitten.nl
adres
Prima Zitten & Fauteuil Comfort
Doelenstraat 7
5081 CJ Hilvarenbeek
openingstijden
di t/m vr
za
10.00 - 18.00 uur
10.00 - 17.00 uur
zo vindt u ons


Slechts 9 min. rijden met de auto vanaf Tilburg en 17 min. vanaf Tilburg Reeshof.

Slechts 20 minuten rijden met de auto vanaf Den Bosch, Hapert of Eersel.

opties    |    comfort    |    maatwerk    |    Functies    |    onderhoud